Skip to main content

Acest zgârie-nori este un centru de date durabil în Islanda

Este dificil s─â v─â împacheta╚Ťi capul în jurul num─ârului de date stocate acolo - fiecare clic, fiecare e-mail, fiecare post Instagram - este înregistrat ╚Öi salvat pe un server. De fapt, pân─â în 2017, traficul IP global va dep─â╚Öi pragul zettabyte. Acest zgârie-nori, situat în Islanda, este conceput pentru a aborda problema unde vor fi stocate toate aceste date. Turnul ac╚Ťioneaz─â ca o plac─â masiv─â cilindric─â care poate stoca cantit─â╚Ťi masive de date într-un mod durabil.

Conceptul este conceput pentru a fi localizat în Islanda din mai multe motive: în primul rând, temperaturile mai reci în Islanda ajut─â la men╚Ťinerea rece a turnului. Islanda este, de asemenea, localizat─â convenabil între Europa ╚Öi SUA - doi mari consumatori de date. ╚Üara este, de asemenea, abundent─â în energia ecologic─â, astfel încât centrul de date ar putea fi alimentat 100% de surse durabile.

Potrivit designerilor, "Proiectul nostru este o viziune asupra modului în care ar putea fi un viitor centru de date verde situat în Islanda. Un centru de date este adesea o cl─âdire industrial─â mare f─âr─â o conota╚Ťie arhitectural─â semnificativ─â, un container anonim mare. Principala problem─â a proiectului nostru este de a investiga o nou─â solu╚Ťie morfologic─â care ar putea reprezenta atât complexitatea, cât ╚Öi importan╚Ťa cl─âdirii în care p─âstr─âm datele noastre. Mai presus de toate, concepem configura╚Ťia centrului de date pentru a maximiza utilizarea energiilor regenerabile disponibile ╚Öi, de asemenea, pentru a permite reutilizarea într-un mod durabil. "

Related: Câ╚Ötig─âtorii anun╚Ťa╚Ťi pentru Competi╚Ťia zgârie-nori eVolo 2015

Turnul este gol, toate componentele fiind fixate în exterior. Interiorul tubular permite r─âcirea mai eficient─â a aerului ╚Öi permite spa╚Ťiu pentru între╚Ťinere. Aerul înc─âlzit este fie expulzat din partea de sus a cilindrului, ca un co╚Ö de fum, fie reutilizat de laboratoarele ╚Öi serele situate în spa╚Ťiul de la subsol.

Conceptul a câ╚Ötigat locul trei în competi╚Ťia eVolo Skyscraper din 2016. Designul a fost creat de Valeria Mercuri, Marco Merletti.