Crystaline Domed Mansueto Biblioteca Caracteristici Robotic Book Retrieval System

Sala de lectură Grand Theatre la Universitatea din Chicago a deschis luni, la bucuria studenților care caută un loc însorit de studiat. Înzestrat cu sticlă friptă Low-E, cupola eficientă din punct de vedere energetic asigură că lumina zilei intră, dar nu supraîncălzește spațiul. Joe și Rika Mansueto, absolvenți ai Universității din Chicago, au donat 25 de milioane de dolari pentru finanțarea construcției facilității proiectate de Helmut Jahn. Biblioteca are, de asemenea, un sistem subteran de stocare automată și de recuperare (ASRS), capabil să stocheze 3,5 milioane de cărți.

O cupolă de sticlă mare în formă de ou îmbrăcă în sala de lectură aeriană de 8000 mp, care oferă spațiu de studiu pentru 180 de studenți. De asemenea, în interiorul domului sunt trei compartimente de cercetare din sticlă pentru ca elevi să se folosească în singurătate în timp ce studiază un număr mare de texte timp de până la două săptămâni. O fatada de inalta performanta a sticlei Low-E cu un model ceramic de frit dot aplicat in interior asigura ca lumina zilei intră dar nu se supraîncălzește. De fapt, sticla respinge 73% din câștigul de căldură solară și permite în 50% din lumina vizibilă.

În timp ce multe universități se îndepărtează de colecțiile cărților fizice către bibliotecile digitale, Universitatea din Chicago dorea să-și mențină colecția și să o păstreze la fața locului. Pentru a face acest lucru eficient și pentru a-și maximiza spațiul, universitatea și-a plasat colecția subterană și face uz de aceeași tehnologie robotică pe care fabricanții de automobile o fac. Sistemul de stocare și recuperare automată (ASRS) stochează întreaga colecție este un spațiu de-a șaptea dimensiune a metodelor convenționale de rafturi. Un calculator urmărește locațiile cărților și utilizează un robot pentru a le recupera atunci când elevii le cer din sistem. Universitatea va termina catalogarea colecției lor în toamna următoare.

Sala de lectură se află lângă Biblioteca Regenstein și este conectată printr-o pasarelă acoperită. Pentru a construi noua instalație, un număr de pomi de creștere vechi trebuia, din nefericire, să fie eliminat. Cei care nu au putut fi transplantați au fost recuperați pentru a crea bucăți de mobilier unic pentru utilizarea în Biblioteca Regenstein a Universității.

+ Helmut Jahn

Loading...