Tulip-Like Gymnastics Hall din Utrecht oferă confidențialitate dar păstrează lumina naturală a zilei

Cerințele speciale pentru Turnaccommodatie Nieuw Welgelegen (TNW) din Utrecht au cerut un design unic. Comunicatul pentru sala de sport nu ar permite ferestre pe marginea clădirilor din motive de intimitate, siguranță și performanță pentru sportivi. Dar o sală de gimnastică complet fără ferestre ar fi întunecată și neplăcută, așa că NL Architects a venit cu o soluție creativă pentru a filtra lumina naturală a zilei în spațiu. Au desprins marginile pereților într-un profil asemănător unui lalea pentru a crea un luminator subțire care se înfășoară în jurul perimetrului său, îndeplinind scopurile designului fără a sacrifica lumina naturală.

Sala de sport TNW Tulip găzduiește patru cluburi individuale de gimnastică și este utilizată exclusiv pentru practică și competiții. Situat în centrul orașului Utrecht, sala face parte dintr-un complex sportiv mult mai mare redezvoltat și este situat lângă o școală și un club de fotbal. Sala include un spațiu larg deschis pentru practică și competiții, împreună cu birouri, vestiare, băi și o zonă de vizionare pentru spectatori.

Dezvoltatorii clubului au decis că ar fi mai bine să nu existe ferestre în clădirea de pe laturi. Aceasta a fost din trei motive. În primul rând, pentru o pregătire și o competiție serioasă, ferestrele pot provoca efecte nedorite cum ar fi strălucirea, prea multă contrast sau distragere. În al doilea rând, zona nu este cea mai sigură, iar străzile care o înconjoară au fost acoperite de sticlă spartă de mașini care au fost sparte, astfel încât minimizarea sticlei pe clădire a fost, de asemenea, pentru siguranță. În al treilea rând, din moment ce multe fete tinere ar practica înăuntru, dezvoltatorii au crezut că este mai bine să elimine capacitatea ca oricine să privească înăuntru.

Dar fără ferestre, sălile de gimnastică tind să fie întunecate, sumbre și aprinse cu lumini fluorescente. Dorind o soluție mai bună, ei au însărcinat NL Architects să vină cu o alternativă mai bună. Soluția lor a fost să se îndepărteze părțile laterale ale pereților, pentru a lăsa lumina naturală naturală. Din moment ce fațada se îndoaie deasupra, lumina se infiltrează și se reflectă pe marginea pereților. Luminări suplimentare în acoperiș împreună cu luminile artificiale oferă mai multă lumină pentru spațiul de dedesubt. Rezultatul este un spațiu luminos și plăcut care satisface toate cerințele salii de gimnastică.

Loading...