Fotografii exclusive: cele mai mari computerizate de fațadă Cools Aedas din Al Bahr Towers

Inhabitat a primit o ocazie exclusivă de a fotografia premiatele turnuri Al Bahr în Abu Dhabi, care sunt răcite cu cea mai mare fațadă computerizată din lume. Aedas Architects au primit tot felul de premii pentru designul lor unic - inclusiv "Cel mai bun proiect global în Orientul Mijlociu" și "Proiectul comercial al anului" la Premiile Arhitectului din Orientul Mijlociu 2013. De la distanță, turnurile gemene par să fie înfășurat într-o teacă, însă o inspecție mai strânsă dezvăluie un sistem incredibil de structuri de tip fagure atașat clădirilor cu geam termopan care se deschid și se închid ca răspuns la mișcarea soarelui.


Abu Dhabi este fierbinte, foarte fierbinte, mai ales vara, făcând tentația de a menține aerul condiționat în plină explozie foarte greu de rezistat. Dar aerul condiționat nu este numai scump, ci și intensiv, iar Abu Dhabi este fierbinte pentru a reduce consumul intern de combustibili fosili. Aedas Architects a fost însărcinată să proiecteze două turnuri de 29 de etaje, una lângă alta - una pentru Consiliul de Investiții Abu Dhabi și una pentru Al Hilal Bank. Deși turnuri separate, ele împărtășesc un lobby central expansiv, care este pompat plin de lumină naturală datorită ferestrelor mari, amplasate strategic.

Primul din regiunea Golfului, care va avea un premiu Leadership in Energy and Environmental Design (LEED) Silver, face ca turnurile sa castige cu 50% mai putine castiguri decat un zgarie-nori comparabil - cu compromisuri zero in iluminatul natural. În momentul în care această structură sensibilă din punct de vedere cultural a fost dezvăluită, a fost prima care a explorat pe deplin avantajele umbririi externe pentru a reduce încărcăturile energetice. Proiectele ulterioare, cum ar fi sediul Siemens din Masdar City, necesită mai puține materiale pentru a obține un efect similar, dar Aedas a fost cu siguranță înainte de timpul lor cu ingineria lor progresivă.

În plus față de ecranul mashrabiya, care se îndoaie noaptea și conferă proiectului o mare importanță culturală, am iubit diferitele spații verzi. Angajații s-au adunat sub umbra unui foișor pe o pajiște largă în fața clădirii, care se confruntă cu o autostradă nebună, cu caracteristici conservatoare de apă și cu tot felul de plante într-o curte, asigurând un microclimat foarte plăcut. Am auzit chiar și păsările. În plus, plantele și florile rezistente la secetă sunt în prezent cultivate pe cealaltă parte a zonei de parcare pentru a oferi încă un spațiu verde. Într-adevăr, este unul dintre cele mai relaxante medii corporative pe care le-am experimentat. Dacă nu ați făcut-o deja, treceți prin galeria de fotografii pentru o privire exclusivă asupra acestui proiect fascinant.

+ Aedas Architects

Fotografii © Tafline Laylin pentru Inhabitat

Loading...