Arhitecții folosesc materiale locale pentru a construi un frumos centru comunitar din Costa Rica

Construcția rotundă oferă numeroase avantaje în ceea ce privește durabilitatea și rezistența, deci nu este o surpriză faptul că comunitățile predispuse la dezastre se îndreaptă spre arhitectura curbă. Fournier Rojas Arquitectos a creat recent un centru comunitar frumos rotund pentru micul oraș Costa Rican de El Rodeo de Mora. Centrul, care a fost construit în primul rând cu materiale provenite din surse locale și donate, va oferi spațiului dezavantajat economic un spațiu adaptabil pentru organizarea de evenimente comunitare și un adăpost în timpul dezastrelor naturale.

El Rodeo de Mora este o comunitate rurală situată în Costa Rica, centrală caldă și umedă, care vede perioade lungi de ploi abundente. Aceste condiții, alături de construcția slabă, au determinat deteriorarea centrelor existente ale comunității de-a lungul anilor. Când Fournier Rojas Arquitectos a intrat pentru a lucra pro bono pe proiect, ei s-au concentrat în primul rând pe construirea unei clădiri care să fie durabilă și durabilă acordată climatului tropical.

Related: Villa Nyberg: un prefabricat pasiv suedez cu un plan circular rece

Ei au bazat aspectul de proiectare la nevoile comunității - oferă o bucătărie, toalete, o încăpere de depozitare și facilități pentru echipa locală de fotbal - dar ei lucrau și în provocările locației în sine. Costa Rica dispune de reglementări stricte pentru a reduce pagubele cauzate de cutremure, iar arhitecții au construit un centru (care poate ocupa până la 100 de persoane) pe un teren ridicat pentru a-l proteja de inundații.

Folosind materiale locale, dintre care multe au fost donate, arhitecții au reușit să mențină costul la mai puțin de 250 USD pe metru pătrat. În inima centrului este o cameră circulară adaptabilă, a cărei exterior este realizată din cărămizi de ventilație din lut - un material comun de alegere pentru mediile tropicale. Designul rotund nu numai că ajuta la reducerea costurilor în ceea ce privește materialele necesare, dar aspectul circular asigură circulația naturală a aerului. Întreaga clădire se află pe coloane din beton armat.

Opt acoperișuri înclinate, realizate din foi de fibră de ciment ușoare, alcătuiesc baldachinul clădirii, care se extinde în afara volumului circular, oferind în continuare umbre și protecție împotriva elementelor. Stratul de "stratificare" al acoperișului a fost strategic pentru a optimiza în continuare ventilația naturală a clădirii.

Designul a câștigat un premiu de la WAC (World Architecture Community, mai 2015) și o mențiune specială în S.ARCH AWARDS (mai 2016).

+ Fournier Rojas Arquitectos

Fotografie de Fernando Alda

Priveste filmarea: Part 1 - Babbitt Audiobook by Sinclair Lewis (Chs 01-05) (Octombrie 2019).

Loading...