STEVEN HOLL'S PLANTUL DE PURIFICARE A APEI ALIMENTARE A APEI

Unul dintre proiectele noastre preferate menționate în lista AIA / COTE 2007 a Top Ten Green Projects a fost plantația de tratare a apei Whitney de la Stephen Holl, amplasată în New Haven, CT. Acest proiect este fantastic în multe feluri, dar frumusețea reală a acestuia se datorează faptului că instalația de tratare a apei de 30.000 de metri pătrați este așezată sub cel mai mare acoperiș verde din statul Connecticut.

Clădirea lungă din oțel inoxidabil prezentată pe imagini găzduiește facilitățile operaționale extinse necesare pentru uzină, precum și un hol de expoziții, laboratoare, o sală de conferințe și spații de conferințe care sunt utilizate pentru programele multiple de educație care se desfășoară în clădire. Designul grădinii din acoperiș, cel mai mare din Connecticut, a extins zona existentă a zonelor umede unde a fost amplasat site-ul.

Forma clădirii servește mai multe funcții. Din punct de vedere arhitectural, clădirea a fost învelită în șindrilă din oțel subțire. Șindrile, datorită formei în care au fost deformate, absorb și reflectă căldura soarelui, împiedicând instalația expusă să câștige prea multă căldură. În plus, forma inversă a clădirii, precum și amintirea picăturilor de ploaie, ajută, de asemenea, la reducerea suprafeței expuse soarelui, reducând și mai mult câștigul de căldură.

Profilul subțire al clădirii permite tuturor zonelor ocupate în mod regulat să aibă acces ușor la lumina naturală. În plus, lucarnele cu acoperiș în acoperișurile verzi permit luminii de zi să pătrundă în stația de tratare a apei. Aceste lucarne cu lămpi servesc o funcție secundară, și anume aceea de a permite vizitatorilor parcurilor publice să vadă procesul de tratare a apei care are loc în interiorul clădirii. Pe partea materialelor, sindrile din oțel inoxidabil ale fațadei sunt reciclabile și reutilizabile. Clădirea include, de asemenea, plăci teracotate reciclate, pardoseli din plăci de plută, vopsele și agenți de etanșare cu VOC scăzut.

Desigur, cea mai importantă caracteristică a acestei facilități constă în modul în care aceasta gestionează apa pentru proiect, precum și modul în care interpretează procesele de tratare a apei în instalația de mai jos. Proiectul este împărțit în șase domenii analoge cu ceea ce se întâmplă sub suprafața instalației de tratare. Acele luminatoare cu incuietori menționate mai sus? Acestea stau chiar deasupra zonei de bule de ozonare a plantei. Într-o zonă în care există o amestecare rapidă și o turbulență ridicată, fluxurile mici se mișcă de-a lungul iarbă de deasupra. În plus, peisajul facilității gestionează sistemul de drenare a apei pluviale pentru instalație, prevenind scurgerea apei pluviale cât mai mult posibil.

Integrarea educației, arhitecturii și amenajării teritoriului în proiectul unei unități, care în majoritatea cazurilor ar fi ascunsă sau, mai rău, proastă, este ceea ce face acest lucru unul dintre primii zece proiecte verzi din 2007 și unul demn de atenția pe care o primește.

+ Institutul American de Arhitecți
+ Arhitecți Stephen Holl
+ Autoritatea regională pentru apă

Loading...