BIG dezvăluie o stație de biomasă cu lumină geodesică luminoasă și este, de asemenea, un parc public

Instalațiile electrice sunt, în general, structuri destul de dowdy - dacă nu locuiți în lumea lui Bjarke Ingels. Arhitectul danez și firma sa, BIG, au fost invitați să proiecteze o nouă centrală pentru biomasă pentru orașul istoric Uppsala, în Suedia, și a răspuns cu o cupolă geodezică vastă, curcată, care nu numai că oferă o față primitoare pentru verde facilități energetice, dar servește și ca spațiu public de adunare în timpul lunilor de vară.

Centrala de cogenerare a biomasei de la Uppsala este planificată ca mijloc de completare a rețelei orașului în timpul căderilor de vârf, iarna și primăvara, când cererea de energie termică și de energie electrică este ridicată. Este o mișcare îndrăzneață a orașului, care necesită construirea unei infrastructuri mari și noi și, după cum remarcă BIG, "frumosul său oraș vechi, care găzduiește cea mai veche universitate din Scandinavia și impresionanta catedrală din Uppsala [și așa mai departe] a cerut o atenție deosebită pentru a integra o structură vastă în orizontul istoric ".

Și astfel avem o domoasă geodezică primitoare, dacă este ușor de înfruntat, pentru a găzdui operațiunile de biomasă - una care ia o nouă siluetă importantă pe care o va aduce planta pe orizont și o transformă într-o lumină și transparentă prin utilizarea unei structuri asemănătoare unei serii . Diferitele clădiri care alcătuiesc instalația de biomasă sunt asamblate compact, spre deosebire de o formă liniară, astfel încât să minimizeze amprenta și să se potrivească în interiorul domului.

Efectul de culoare curcubeu asupra domului geodezic este creat prin utilizarea panourilor fotovoltaice clare și astfel "domul diamant este colorat pentru a reflecta cantitatea de expunere la soare pe fiecare fațetă - variind de la roșu la albastru - fierbinte până la frig. Expunerea termică devine expresie arhitecturală. "

Dar, cu ajutorul instalației de biomasă în afara utilizării în lunile de vară, când turiștii s-au adunat în regiune, BIG a vrut să găsească o cale de a face ca centrala electrică să fie dublă ca un parc public. Care este, din nou, un concept destul de fără precedent pentru o centrală electrică. Înconjurat de spațiul verde, partea de sus a domului funcționează ca o plimbare cu pisici, în timp ce silozurile sunt transformate într-un centru de vizitatori. De asemenea, vor fi trasee de mers pe jos, zone de picnic, restaurante și, parcă, o zonă de patinaj.

Din păcate, nu va exista pârtie de schi - care este rezervată pentru incineratorul de deșeuri al BIG din Copenhaga. Dar dacă te uiți cu adevărat pe plantele de plantă de biomasă din Uppsala, credem că este foarte probabil să găsești un unicorn sau doi.

Loading...